Ibland kan man vilja eller behöva ansöka om ett lån. Hur själva ansökan går till kan variera beroende på vilken typ av lån man ansöker om. Men det finns en del saker som är bra att veta när man ska skicka in en låneansökan.

Vad behöver vara med i låneansökan?

I en låneansökan behöver man alltid ha med sitt förnamn, efternamn och sitt personnummer. Det kan också vara bra att ha med eventuella medlåntagare, inkomst, vad man ska låna pengar till och kanske också saker som telefonnummer och mailadress.

Tas det en kreditupplysning?

För de allra flesta lån tas det någon form av kreditupplysning på låntagaren, och på eventuella medlåntagare. En del upplysningar syns inte för andra som också gör en slagning på låntagaren, och de drar inte heller ner kreditvärdigheten. En upplysning som tas via UC, UpplysningsCentralen, kommer dock att synas för andra långivare, kreditbolag med mera. En sådan upplysning kan dra ner kreditbetyget, speciellt om det är så att man ansöker om väldigt många lån under en kort tid.

Hur mycket vikt som läggs vid kreditupplysningen kan variera. Vissa långivare ser bara till låntagarens nuvarande återbetalningsmöjligheter. Det som framkommer i kreditupplysningen är inte lika viktigt.

Kan man få lån med betalningsanmärkning?

Det kan vara svårt att få lån om man har betalningsanmärkningar, speciellt om det är nya sådana. Läget är dock inte helt kört. Banker kan ha svårt att bevilja lån men ibland kan det gå. Ett annat alternativ är annars att kontakta olika SMS-låneföretag eller kreditgivare för att se hur de ställer sig till anmärkningarna. Kan man visa att man har en avbetalningsplan som man följer, eller om man nyligen fått en rejält hög inkomst som är varaktig brukar det inte vara några problem att få lån trots tidigare anmärkningar.

Om man har skulder hos Kronofogden kan det dock vara en aning svårare, men även det kan låneföretag gå med på.