Om du ansöker om ett snabblån kommer du säkerligen märka att vissa långivare marknadsför sig som lån utan UC. Det betyder att de inte använder sig av Upplysningscentralen när de gör en kreditcheck. Det ska inte misstas för lån utan kreditkoll för några sådana finns det inte. En långivare är skyldig att kolla upp din ekonomiska situation för att bli godkända av Finansinspektionen. Här förklarar vi närmare vad ett lån utan UC är för någonting.

De flesta långivare använder sig av Upplysningscentralen när de ska göra en kreditcheck. Här får de mer information om din nuvarande ekonomiska situation och om du har några betalningsanmärkningar. Baserat på denna information tar de sedan ett beslut om de ska bevilja dig ett lån eller inte. Varje gång någon gör en kreditcheck på dig registreras det. Om du har flera kollar på kort tid kan det ge dig ett dåligt kreditvärde vilket försvårar för att få lån. Om en långivare erbjuder lån utan UC innebär det att din kreditcheck inte blir registrerad. Lämnar du in fler ansökningar bör du alltså fokusera på de som erbjuder denna typ av lån.

Om du inte vill att din ansökan ska synas i ditt register ska du ansöka hos långivare som samarbetar med företag som Creditsafe och Bisnode. En enkel Google-sökning på ”lån utan UC” eller liknande brukar ge en lista med långivare som uppfyller dessa krav. De brukar också vara väldigt tydliga med att skylta om detta på sin hemsida. Är du osäker kan du alltid höra direkt med långivarens kundtjänst.

Lån utan UC är en vanlig företeelse vid så kallade snabblån. Om du ska ta ett banklån eller bolån kan du inte räkna med ett lån utan UC. Det här handlar alltså främst om lite mindre summor.