
Ett samlingslån är ett sätt för dig som har flera mindre lån att minska dina lånekostnader. Många konsumtionslån har höga räntor och har du flera sådana kan räntekostnader samt övriga kostnader som aviavgifter snabbt bli riktigt dyra. Med ett samlingslån kan du baka ihop alla dessa lån till ett enda och på så sätt få en lägre ränta och lägre kostnader totalt.
Samlingslån kan erbjudas både med och utan säkerhet och kallas ibland också för omstartslån.
Hur fungerar ett samlingslån?
Ett samlingslån är helt enkelt ett lån som uppgår till samma belopp som alla dina befintliga lån. Tanken är att du ska använda samlingslånet för att lösa dessa krediter och sedan endast betala tillbaka på det lånet. För att det ska vara effektivt krävs att du kartlägger dina skulder innan du ansöker. Se över hur mycket du har kvar att betala på varje kredit, samt om du behöver betala någon avgift för att lösa krediten i förtid. Du bör också räkna ihop totalkostnaderna för räntor och avgifter för att ha ett belopp med vilket du kan jämföra kostnaden för samlingslånet.
Blir samlingslånet alltid billigare?

Samlingslånet skiljer sig inte från andra lån – kreditgivaren gör fortfarande en kreditprövning innan du beviljas lånet. Har du betalningsanmärkningar eller mycket stora skulder kan banken bedöma att du utgör en risk och då får du också en ränta som reflekterar det. Jämför den räntan med din totala nuvarande lånekostnad för att se om erbjudandet är bättre. Är det inte det kan det fortfarande vara en bra idé att ta ut samlingslånet. Den största fördelen är att du då bara får ett enda lån att hålla koll på. Det minskar risken för att du missar en avbetalning och drar på dig onödiga påminnelseavgifter.
Blir samlingslånet totalt sett dyrare och om du i övrigt har koll på dina avbetalningar är dock anledningarna till att samla lånen betydligt färre.
Fördelarna med samlingslån
På samlingslånen.se nämns följande fördelar med att teckna ett samlingslån.
1. Lägre ränta
Banker ger generellt lägre ränta på ett större lån än på ett litet. Det är därför som delbetalningar och smålån ofta har 15 – 25 % i ränta. Detta medan privatlån kan erbjudas med ränta ner till ca 5 %. Genom att därmed teckna ett större lån, och lösa de små, kan räntan bli lägre.
2. Längre amorteringstid – påverkar månadskostnaden
Med ett större lånebelopp är det lättare att få längre amorteringstid. Med längre amorteringstid går det att justera månadskostnaden mer flexibelt och anpassa utifrån vad personen har råd att betala.
3. Lägre månadskostnad
Lägre ränta tillsammans med längre amorteringstid kan skapa en betydligt lägre månadskostnad. Det är även det primära målet med ett samlingslån – att skapa en hanterbar lånesituation och en månadskostnad som passar den ekonomiska situationen.
4. Bättre kontroll
Det är alltid lättare att ha kontroll på ett lån – än flera smålån, avbetalningar och öppna krediter. Att ha kontroll på sin totala lånesituation är viktigt för att lättare kunna påverka den.